Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Jsem v zemědělství celý život, ale moc Vám nerozumím. Prý výroba klesla díky západním imperialistům ...Něco mi to připomíná...Po vstupu do EU se dostalo naše zemědělství do zisku a je v něm stále. Díky dotacím z operačních programů tu jezdí moderní stroje, jsou postaveny moderní stáje, jsou k dispozici moderní technologie. Výnosy plodin a užitkovost zvířat násobně stouply. Ročně vyvážíme cca 3 mil. tun obilí, řepku, mléko, skot...Ale vám se stýská po starých časech, monopolu socialistické velkovýroby a frontách před masnou...

0 0
možnosti
JB

Ale autorka nic takového nepíše.

1 0
možnosti
PB

Ale tak trochu ano, že?

k čemu jsou nám ty špičkové agro-výkony, když jsme během posledních třiceti let dospěli od přebytkové výroby jídla k potravinové nesoběstačnosti ve většině komodit.

0 1
možnosti

Pane Procházko, mně se po socialistickém zemědělství rozhodně nestýská. Jen jsem v článku zmínila konkrétní dotazy čínských návštěvníků. Výroba u nás poklesla kvůli cíleně nastavenému systému Vámi zmíněných dotací - aby se k nám naopak mohly dovážet přebytky z těch zemí, které s námi přístupovou dohodu vyjednávaly. Jasně, že obilí (jako jednu z mála komodit) vyvážíme, když už tu nejsou hospodářská zvířata, která by je konzumovala. Trpí tím zemědělská půda, protože se do ní nevrací organická hmota a ubývá ploch půdu-zlepšujících krmných plodin.Samozřejmě, že organizace socialistického zemědělství a maloobchodu byla tristní, postavená na zločinu nedobrovolného znárodnění - demokratizace :-)? - sedláků - a vstup na volný evropský trh umožnil spotřebitelsky luxusní dostatek dovozu přebytkového zboží na náš trh ovládaný nadnárodními tržními řetězci, které si na dividendách domů vrátí mnohonásobně víc, než jsou ty toxické dotace - placené z našich daní. Každopádně špatně vyjednaná přístupová dohoda a nerovné dotační podmínky ČR versus EU vedly k poklesu např u dojnic z 1247 tis na 360 tis, u prasnic z 312 tis na 91 tis, u nosnic z 16 tis na 7 tis...nebo si myslíte, že je normální, když u nás produkujeme na 100 ha zemědělské půdy 62 kg vepřového masa a v Nizozemí 690 kg, 75 l mléka v ČR a 680 l v Nizozemí? Možná se nám vyplatí donekonečna vyvážet pouze suroviny a živá zvířata, být závislí na dovozech potravin s přidanou hodnotou a zemědělce krmit pouze z dotačního cecíku, namísto z tržeb. Co myslíte Vy?

2 0
možnosti
  • Počet článků 146
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1309x
 Liberálně konzervativní jedinec se sklony k sociální přecitlivělosti. Plachý extrovert věčně hledající koně, na kterém vlastně jede. Třídětná matka. Zastupitelka města Hluboká nad Vltavou (ODS), členka Regionální rady ODS JK,  amatérská včelařka, koňařka, básnířka, malířka.

Seznam rubrik