Menševismus rozkulačující

15. 01. 2022 12:18:05
Jak by se členům nové vlády líbilo, kdyby nějaká vyšší autorita rozhodla, že musí věnovat pětinu platu nízkopříjmové (nikoliv zdravotně či sociálně indisponované) skupině obyvatel Česka.

S argumentem, že je nespravedlivé, že někdo bere méně a někdo více.

Co na tom, že se nebude zjišťovat, jak náročnou a kvalitní práci beneficient peněz odebraných na první pohled „bohatším“ odvádí nebo kolik času musel věnovat odbornému studiu a jak velkou odpovědností ho práce zatěžuje. Taková představa asi normálně uvažujícímu člověku přijde nespravedlivá, diskriminační, demotivující.

Bohužel, ve jménu podobné ideologie přistoupili noví (a nové) šéfové státu ke změně agrární politiky. Hodili mezi zemědělce ostré vidle. Pod praporem „deagrofertizace“ rozhodli o zásadních změnách v zemědělské dotační politice. Jde o problematiku poměrně širokou a složitou (jak už to u přerozdělování veřejných finančních zdrojů bývá), ale v kostce jde o razantní „odklon“ peněz od velkých k malým. Jánošík by se radoval. Komunisté padesátých let také.

Moc se omlouvám všem sedlákům a jejich potomkům, bolestivě poznamenaným brutální kolektivizací v uvedené době, ale přesto v ní nacházím podobenství se současným trestáním větších hospodářů. Bez ohledu na to, jestli se o své polnosti a zvířata dobře starají. Bez ohledu na to, kolik lidí zaměstnávají a jaký mají podíl na výživě národa.

Zadání vlády zní jasně: „rozkulačit!“. Ale „v rukavičkách“. Poválečné vyhánění velkých sedláků z gruntu, jejich věznění a týrání rodinných příslušníků společenskou ostrakizací nahrazuje nenápadným zavedením nepřímé úměry mezi velikostí farmy a plošnou platbou na hektar zemědělské půdy. Což logicky povede k růstu zájmu o nákup a provozování menších agropodniků. A ke drolení těch větších. Agropodniky hospodařící na pozemcích propachtovaných, mohou očekávat lavinu výpovědí od majitelů půdy, kterým nově nastavená pravidla slibují až desetiprocentní kapitálový výnos (pokud budeme počítat cenu hektaru zemědělské půdy kolem 250 tisíc korun). Nově totiž „malí“ zemědělci (do 150 hektarů) mohou čerpat dotaci na každý hektar ve výší i přes dvacet tisíc korun, aniž by vyprodukovali kilogram potraviny nebo chovali jediné hospodářské zvíře.
Zastánci tržního hospodářství, pokud dočetli blog až k této řádce, se asi mračí. Protože dotace rovná se sprosté slovo. Bohužel, dnešní zemědělci si je nevymysleli. Vnutili jim je politici. Po válce. Aby bylo jídlo cenově dostupné pro všechny. Jde to společenskou dohodu a nástroj sociálního smíru ve většině vyspělejších zemí na naší planetě. Nebudu předjímat, do jaké míry na dotačním systému parazituje přebujelý aparát, ty tisícovky úředníků a politiků, které o nastavení zemědělských dotací rozhodují a které je administrují a proplácejí. Pro hospodáře na půdě jsou „mimocenové“ podpory nezbytnou součástí příjmů. Dosud stejnoměrně rozdělované všem žadatelům, na základě jednotných kritérií. Nová pravidla půjdou s módou. Seberou větším a přidají menšině. S argumentem, že co je malé, to je milé a protekce hodné, bez ohledu na to, jak moc je to užitečné pro výživu národa a zaměstnanost na venkově. Předesílám, že tato podobenství nejsou namířena proti poctivým malým farmám, které jsou bezesporu rodinným stříbrem našeho venkova. Více než rozeštvávání zemědělců na základě velikosti by jim však prospěla menší byrokratická zátěž a ochota regionálních spotřebitelů připlatit si za originální a čerstvé potraviny.
Bolševické dobroděje střídají vyznavači „menševismu“ na celém světě. S úmyslem změnit jeho nespravedlivý řád. Pasují se na klimatické spasitele, osobní svobodu svlékají ze zodpovědnosti. Pána Boha nutí vyrvat Adamovi dalších asi sto padesát žeber, aby se na nějaké pohlaví nezapomnělo. S výmluvou na mráz přicházející z Kremlu oblékají bundy napěchované peřím holubic míru a tradice, po kterých střílejí. Pokrokářskými zbraněmi. Kule strohých argumentů nahrazují broky pseudo-morálních dojmů.
Obávám se, že až dojde na povinné sdílení veškerého lidského bohatství – bytů, aut, výplat, jídla, dobrých partnerů, dětí – jen v případě hlouposti a krátkozrakosti bude převyšovat nabídka nad poptávkou.

Autor: Hana Šťastná | sobota 15.1.2022 12:18 | karma článku: 28.52 | přečteno: 1027x

Další články blogera

Hana Šťastná

Vetřelcův otec způsobil Hluboké zatraktivnění světového formátu

Soft nadpřirozenost dosud na šlechtických sídlech v Jihočeském kraji zajišťovala Bílá paní. Zámecká jízdárna v Hluboké nad Vltavou až do 19. listopadu nabízí světoznámého Vetřelce. Respektive výstavu tvorby Hanse Ruediho Gigera.

15.6.2023 v 12:45 | Karma článku: 9.24 | Přečteno: 301 | Diskuse

Hana Šťastná

Kouzlo nechtěného světelného paradoxu

Právě dnes, kdy Lucky slaví jmeniny, vykouzlila úvodní stránka nejmenovaného regionálního deníku kouzlo nechtěného světelného paradoxu.

13.12.2022 v 11:29 | Karma článku: 14.07 | Přečteno: 544 | Diskuse

Hana Šťastná

Milada Horáková lámala Schwarzenberskou větev v zájmu lidu, který ji poslal na šibenici

Nejvyšší soud v Brně nedávno zamítl dovolání Alžběty Pezoldové (AP) v dědické při s Karlem Schwarzenbergem (KS).

18.11.2022 v 14:21 | Karma článku: 21.51 | Přečteno: 914 | Diskuse

Hana Šťastná

Blondýna vyhlašuje konkurz na reinkarnovaného Teslu

Měním názor. Že bez lásky, koní a umění se nedá žít. Vzhledem k teoretickým znalostem a praktickým dovednostem zjišťuji, že základním zdrojem pro přežití jakékoliv blondýny a dalších lidských druhů je energie.

2.10.2022 v 17:09 | Karma článku: 17.61 | Přečteno: 469 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.45 | Přečteno: 554 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.72 | Přečteno: 1917 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 280 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 146 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1309

 Liberálně konzervativní jedinec se sklony k sociální přecitlivělosti. Plachý extrovert věčně hledající koně, na kterém vlastně jede. Třídětná matka. Zastupitelka města Hluboká nad Vltavou (ODS), členka Regionální rady ODS JK,  amatérská včelařka, koňařka, básnířka, malířka.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...