(Novo)třídní boj přitažený za holčičí vlasy

16. 01. 2020 12:14:07
"Skoro půl milionu státních zaměstnanců bere plat vyšší než šestatřicet tisíc korun. Po pěti letech rekordního růstu státní represe dospěli čeští podnikatelé k potřebě 230 hodin pro splnění daňových povinností.

Evropský časový průměr věnovaný vyplňování a evidencí lejster pro berňák činí o téměř sedmdesát hodin méně,“ čtu na stránkách překvapivě ekonomického magazínu v čekárně na stříhání vlasů.

„Dneska už nejde o řežbu mezi diktaturou a proletariátem. Třídní propast je mezi těmi, co do systému dávají a těmi, kteří z něj berou. Mostem je přerozdělovací ouřednickej kanál se stále tlustější trubkou,“ sděluji v reakci na článek atraktivní kadeřnici a přítomné dvojici jejích dalších zákaznic nevyžádané moudro.

Zrzka se stříbrnými papírky ve hřívě, a se stejně metalickým kroužkem v nosní přepážce, se před zrcadlem svléká do tílka. Odhaluje vytetovanou lebkou na rameni a svůj živočišný pohled na věc „ No znám i jiný, než ouřednický trubky na přečerpávání bohatství. Třeba pohlavní úd jednoho nejmenovaného golfového trenéra. Hezky směrem do své kapsy s jeho pomocí odklonil zisky zazobaného tlustoprda XY, co zbohatnul na vraždách zvířat (provozovatel jatek) a vypouští sra.ky do ovzduší (má i nevoňavou výrobnu psího žrádla, takže bohatne i na lidské lásce ke zvířatům). Stačilo mu k tomu navrtat se do jeho znuděné manželky. Za trénování ženušky měl dobře placeno a po rozvodu se nastěhoval do bývalého továrníkova domu.“

Jediná kadeřnice se nesměje. Zbrkle a s dotazem, jestli si někdo dá kávu, mizí za květovaným závěsem oddělujícím privátní zázemí provozovny od pracoviště se třemi obsazenými křesly.

Další kecy rudovlasé „Pirátky“ o karmě trestající nenažrané koncentrátory majetku, rasisty stejně jako namyšlené otroky konzumu, devastátory přírody i všechny netolerantní a žárlivé baby, co jí šikanují kvůli vzhledu odstřeluji zkřivením nosu směrem k jejím nabarveným pramenům „ No nevím, jestli Matka příroda má radost z toho čpavku a kysličníku ve vašich vlasech.“

Ve snaze odlehčit náznak osobního útoku se snažím dokončit hlavní myšlenku o novodobých kastovních třenicích. „Holky už se nerozdělují na paničky a služtičky, už si můžeme zvolit i libovolnou míru chlapoidní role. Veškeré nerovnosti se na první pohled hrnou do jedné lajny buldozerem. Nicméně pod prahem našeho vnímání se vede zákopová válka o vládu nad ideálně jednoúrovňovou masou,“ přitvrzuji ve filosofování.

Paní se stříbrným přelivem vystrkuje červený obličej zpod sušáku. „Nechápu, na co si obě stěžujete. Takhle dobře se ženy nikdy neměly. Každá si může vybrat mezi rolí profesionální manželky, podnikatelky, pracovnice pro podnikatele, nebo pro stát. Můžeme si zvolit libovolnou délku i barvu vlasů nebo značku telefonu. Ženskou s nebarvenými pačesy a bez mobilu snad ani neznám. Už i z toho vyplývá, že u nás nikomu nehrozí bída nebo újma kvůli rovnostářství. Pletete si ho se solidaritou.“

Uf, aspoň, že pochopila, kam mířím. Měním vysvětlovací taktiku: „Možná se na první pohled rozlišujeme na blondýny a brunety, nebo na I-osačky a Androiďačky. Bohužel všechny ty barvy se za chvíli budou míchat jen v několika globálních fabrikách a všechny chytré telefony zastřeší maximálně dva výrobci a dva Velcí Bráchové. Byznys s kosmetikou i s mobilními sítěmi regulují politici. Velkovýrobci chtějí monopol a prachy (naše), velcí bratři informace (o nás), politici moc (naše volební hlasy - k tomu potřebují prachy a ty informace ). Vzájemně mezi sebou obchodují a nenápadně bojují. Vítěz bere vše. Politickou, finanční i velkobratrskou moc.

„Jaký boj? Jestli se díky němu snižujou ceny zboží a sociální výhody, tak ať trvá. Každej rok se mi konečně zvyšuje penze. Můžu jezdit za dcerou do Prahy dvakrát tejdně skoro zadarmo. A kdyby zkrátili pracovní dobu na čtyři dny, jak slibují, mohla by i ona častějc přijet, má studentskou slevu. To by zašla udělat kšeft i vám, Petro,“ vyklání se opět paní Podsušáková z helmy. „Jako, že já bych měla ten pracovní tejden pořád pětidenní a za dvoukilákovou lanovku na Kleť pořád platila třikrát víc, než vy za stopadesátikilometrovou cestu busem do Prahy?“ odsekává Petra s nůžkami v ruce. „No tak se nerozčilujte. Vždyť děláte na svým. Účtenku od vás nikdy nechci. Hele a mohla bych dneska zaplatit stravenkama? Pepík je dostává k almužně od toho vydřiducha XY. Určitě je někde udáte.

Zrzka se objednává za měsíc na pátek. Poslední den v pracovním týdnu vypouští školu kvůli demonstrování.

Kytky na závěsu se rozvlní. Z kuchyňky vychází nápadně pohublý pan XY. S úsměvem líbá Petru na tvář. „Děkuji za kafe. Měj hezký den, Lásko.“ Při odchodu se zadívá do novin rozložených v mém klíně. „No tenhle článek mne včera taky pěkně rozčílil. Mzdový odvody nás všechny jednou zničí. Možná, že kdyby si moji zaměstnanci sami museli všechny ty penízky, co za ně odesílám já, odvádět do státního chřtánu, víc by je zajímalo, kde skončí a kdo za tu jejich almužnu může.“ Karma fakt asi funguje.

Autor: Hana Šťastná | čtvrtek 16.1.2020 12:14 | karma článku: 30.34 | přečteno: 1780x

Další články blogera

Hana Šťastná

Vetřelcův otec způsobil Hluboké zatraktivnění světového formátu

Soft nadpřirozenost dosud na šlechtických sídlech v Jihočeském kraji zajišťovala Bílá paní. Zámecká jízdárna v Hluboké nad Vltavou až do 19. listopadu nabízí světoznámého Vetřelce. Respektive výstavu tvorby Hanse Ruediho Gigera.

15.6.2023 v 12:45 | Karma článku: 9.24 | Přečteno: 301 | Diskuse

Hana Šťastná

Kouzlo nechtěného světelného paradoxu

Právě dnes, kdy Lucky slaví jmeniny, vykouzlila úvodní stránka nejmenovaného regionálního deníku kouzlo nechtěného světelného paradoxu.

13.12.2022 v 11:29 | Karma článku: 14.07 | Přečteno: 544 | Diskuse

Hana Šťastná

Milada Horáková lámala Schwarzenberskou větev v zájmu lidu, který ji poslal na šibenici

Nejvyšší soud v Brně nedávno zamítl dovolání Alžběty Pezoldové (AP) v dědické při s Karlem Schwarzenbergem (KS).

18.11.2022 v 14:21 | Karma článku: 21.51 | Přečteno: 914 | Diskuse

Hana Šťastná

Blondýna vyhlašuje konkurz na reinkarnovaného Teslu

Měním názor. Že bez lásky, koní a umění se nedá žít. Vzhledem k teoretickým znalostem a praktickým dovednostem zjišťuji, že základním zdrojem pro přežití jakékoliv blondýny a dalších lidských druhů je energie.

2.10.2022 v 17:09 | Karma článku: 17.61 | Přečteno: 469 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 76 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 19.04 | Přečteno: 269 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 55 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 12.27 | Přečteno: 153 | Diskuse
Počet článků 146 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1309

 Liberálně konzervativní jedinec se sklony k sociální přecitlivělosti. Plachý extrovert věčně hledající koně, na kterém vlastně jede. Třídětná matka. Zastupitelka města Hluboká nad Vltavou (ODS), členka Regionální rady ODS JK,  amatérská včelařka, koňařka, básnířka, malířka.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...