V očekávání demokratizace fetišizované komunikace

16. 01. 2019 9:57:12
Prezentovala jsem nedávno skupině Číňanů – vesměs představitelům samospráv z provincie Jiangsu - (jiho)české zemědělství. Nechápali, jak je možné, že nám vstup do Evropské unie přinesl dvoutřetinový pokles produkce.

„No jasně, u nich ještě obhospodařují pole za pomoci pluhů tažených vodními buvoly a rádi by se feudální verze rozdrobeného hospodaření zbavili, “ zdůvodnila jsem si v duchu jejich další kroucení hlavou. Tentokrát nad eurounijní preferencí rodinných farem před většími podniky řízenými managementem. Snažila jsem se neponížit jejich agro-sebevědomí opatrným chlubením se produktivitou práce, výnosy, dojivostí, šlechtitelskými a dalšími úspěchy našich agro-odvětví.

Nejprve mne utřeli dotazem, k čemu jsou nám ty špičkové agro-výkony, když jsme během posledních třiceti let dospěli od přebytkové výroby jídla k potravinové nesoběstačnosti ve většině komodit. Zdvořile a nepřímo se tázali, proč nám nevadí hrozba povinnosti zpívat písně těch, kterých chleba jíme. Pak vytáhli luxusní publikace, prezentující jejich hi-tech-super-ultra-extra- moderní agro-potravinářské komplexy a pozvali mne na 21. ročník mezinárodního agroveletrhu do Nankingu.

Netroufla jsem se zeptat, jestli vědí o českém podezření, že nás jejich tajné služby protizákonně sledují. Přes hardware a telekomunikační zařízení nadnárodní firmy, s jejímž chytrým telefonem se náš slavný hokejista koupe ve vaně. Jestli on vlastně není Američany odhaleným a zpět do Česka vyhoštěným čínským agentem. Ale pořád má v záloze český agrární sektor a šanci napravit si hereckou reputaci v reklamě na kuřata. Nebo na koblihy, když se nacházíme v masopustním období.

Kdyby mi čínští soudruzi v nestřežené chvíli namontovali do kanceláře kameru a odposlechy, cítila bych se vyrovnaně monitorovaná. Mám totiž zatím jen americký mobil a „kompjůtr“ značky, pro kterou pracoval E. Snowden. Před tím, než na americké tajné služby napráskal masivní sledování telefonů a elektronické komunikace po celém světě.

Neschovatelnost našeho virtuálního a reálného pohybu plus zaznamenávání našich slov ve zvukové, i do klávesnic vyťukané, podobě je daň za všechna ta návyková informační a komunikační „digi-udělátka“. Hranice mezi použitím šmírovací techniky k bohulibě bezpečnostním a protikorupčním cílům, nebo z důvodu ekonomických zájmů či k ovlivňování veřejného mínění, je velmi tenká.

Obzvláště v době obchodní války mezi zmíněnými velmocemi a v prostředí globálního byznysu, kde ekonomický účel světí mediální prostředky k likvidaci nepohodlných.

Už dlouho mi nikdo tak bedlivě nenaslouchal, jako expediční představitelé Země středu. Možná právě absence této schopnosti je hlavním důvodem vykopávání válečných seker. Ekonomickou i politickou moc má ten, kdo jen odposlouchává a sám nezanechává zvukové stopy. I tak by se daly charakterizovat hlavní ušní trendy současnosti. Kam se hrabe technika úsměvného šmírování Bartáčků Novákovými, přes hrneček a zeď, na dnešní špionážní zařízení. Zato tragikomická hláška Jiřiny Bohdalové v Kachyňově filmu Ucho: „Soudruzi nespí. Soudruzi poslouchají!“ se v plné parádě ze všech světových stran vrací do našich životů.

Čekám, kdy transparentní „neosoudruzi“ špicování bližních svých ve prospěch všech Vel(mocens)kých bratrů zlegalizují. Se zdůvodněním, že privátní slova nelze fetišizovat a veškerá komunikace se musí demokratizovat!

Autor: Hana Šťastná | středa 16.1.2019 9:57 | karma článku: 29.71 | přečteno: 989x

Další články blogera

Hana Šťastná

Vetřelcův otec způsobil Hluboké zatraktivnění světového formátu

Soft nadpřirozenost dosud na šlechtických sídlech v Jihočeském kraji zajišťovala Bílá paní. Zámecká jízdárna v Hluboké nad Vltavou až do 19. listopadu nabízí světoznámého Vetřelce. Respektive výstavu tvorby Hanse Ruediho Gigera.

15.6.2023 v 12:45 | Karma článku: 9.24 | Přečteno: 301 | Diskuse

Hana Šťastná

Kouzlo nechtěného světelného paradoxu

Právě dnes, kdy Lucky slaví jmeniny, vykouzlila úvodní stránka nejmenovaného regionálního deníku kouzlo nechtěného světelného paradoxu.

13.12.2022 v 11:29 | Karma článku: 14.07 | Přečteno: 544 | Diskuse

Hana Šťastná

Milada Horáková lámala Schwarzenberskou větev v zájmu lidu, který ji poslal na šibenici

Nejvyšší soud v Brně nedávno zamítl dovolání Alžběty Pezoldové (AP) v dědické při s Karlem Schwarzenbergem (KS).

18.11.2022 v 14:21 | Karma článku: 21.51 | Přečteno: 914 | Diskuse

Hana Šťastná

Blondýna vyhlašuje konkurz na reinkarnovaného Teslu

Měním názor. Že bez lásky, koní a umění se nedá žít. Vzhledem k teoretickým znalostem a praktickým dovednostem zjišťuji, že základním zdrojem pro přežití jakékoliv blondýny a dalších lidských druhů je energie.

2.10.2022 v 17:09 | Karma článku: 17.61 | Přečteno: 469 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 587 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.65 | Přečteno: 894 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.59 | Přečteno: 1530 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 146 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1309

 Liberálně konzervativní jedinec se sklony k sociální přecitlivělosti. Plachý extrovert věčně hledající koně, na kterém vlastně jede. Třídětná matka. Zastupitelka města Hluboká nad Vltavou (ODS), členka Regionální rady ODS JK,  amatérská včelařka, koňařka, básnířka, malířka.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...