Každé třetí auto v Česku má v sobě kus Ázerbajdžánu

9. 11. 2018 8:54:39
Do příručního zavazadla s propagačními materiály zemědělských a potravinářských firem jsem si přibalila šátek na vlasy. Jako před každou cestou do islámské země.

Připravena ná případnou nutnost respektovat upozaděnejší “dámskou” pozici jsem se těšila na ochutnávku příležitostí pro tvorbu nových a upevňování existujících projektů jihočesko-ázerbajdžánské agrární spolupráce. Google a diplomaté mi doporučili vyhýbat se konverzaci o Náhorním Karabachu. Nebudu se tady rozepisovat o složitosti ázerbajdžánsko-arménských vztahů. Jednak nejsem kompetentní, jednak bych popisem historických souvislostí umačkala klávesnici počítače k smrti. Navíc jsem přesvědčená, že jde o chronicky zanícenou hru jiných hráčů, než jsou dva zmíněné národy, nebo jejich rozdílná náboženství.

Uvedu jen osobní prožitky, zjištěná fakta a dojmy: Žádný šátek přes hlavu jsem nepotřebovala. Ženskost mne neochudila o pánský respekt. Od ázerbajdžánských číšníků a prodavačů, přes pastevce, šéfy agropodniku, hejtmana, velvyslance, ministerského náměstka, poslance vevyjímaje, jsem se dočkala nečekaně gentelmanského chování a vstřícnosti.

Nikdo mne neukamenoval ani za drzé usednutí do prezidentského křesla v parlamentu. V metropolitním obchoďáku vedle halal zboží nabízeli vepřovou klobásu z mistního ázerbájdžánsko-polského masokombinátu. Nemluvě o velice rozmanité nabidce místních a zahraničních značek alkoholických nápojů. Kromě mírné a tolerantní formy islámu mne překvapila moderní infrastruktura a dynamický rozvoj zemědělského sektoru. Zmíněné odvětví podporují například daňovými úlevami a výhodnými úvěry. Zdá se mi to elegantnější, než jej českým způsobem složitě držet nad vodou skrze dotační mašinérii a následně potápět daňovým závažím. Ázerbajdžánští producenti nestíhají uspokojovat poptávku místního i okolních trhů po vyhlášených zakavkazských potravinách a mají dostatek pracovních sil. Toť velká výzva a příležitost pro vítaný finanční i znalostní kapitál ze zahraničí.

Nabízí se mu území o trochu větší než Česko. Dělí se o něj devět z jedenácti světových klimatických pásem. Není snad plodina, která by se tu nedala vypěstovat. Jako houby tu po investičních deštích rostou také podniky s živočišnou výrobou a moderní potravinářské provozy.

> Více než přírodní rozmanitost mne u nejzaslíbenější zakavkazské země nadchla její lidsky mozaikovitá struktura. A neskutečná pohostinnost. Pokud dodržují ázerbajdžánské zákony, mohou tu vedle sebe v sekulárních mezích fungovat sunnitské i šíítské mešity. Klidně v sousedství židovské synagogy. Římskokatolickou církev v Baku bez problémů reprezentuje slovenský biskup. Tlumočník naší výpravy má blízko k zoroastriánství. V euroasijské zemi umějí, více či méně bezkonfliktně, vedle sebe žít lidé a obce mnohých národností. V regionu Ismaylli na mne dýchl kolektivizační duch v zemědělském družstvu Ivanovka, patřící ruské sektě Molokánů. Navzdory tržnímu systému komunitně hospodaří na deseti tisícovkách hektarů.

Každopádně celkově v zemi převažuje dravý kapitalismus. Viditelně otevírá nůžky mezi bohatými a chudými vrstvami i regiony. Zatím zde neexistuje povinné zdravotní pojištění. Velkou zátěž národnímu hospodářství způsobuje, kromě vyživování velké armády, péče o vlastní emigranty - vyhnance. Zatímco pod kabát Evropy se snaží za komfortem proniknout její nepůvodní obyvatelstvo, ázerbajdžánský kožich praská ve švech z jiného důvodu. Po vyprání v horké karabašské pračce se srazil o několik velikostí. Přesto se pod něj schovalo přes milión odsunutých a vnitřně vysídlených původních nositelů. Univerzální medicínou pro léčbu většiny zmíněných bolístek je otevřený ekonomický růst a vzdělávání obyvatel.

Každé třetí české auto má údajně v nádrži kus Ázerbajdžánu. Kéž by každé třicáté auto svištící po nových ázerbajdžánských silnicích mělo český rodokmen a alespoň každé třísté ázerbajdžánské sousto příchuť českého původu.

Chuť na převýchovu hrdých kavkazských psů, svobodomyslně respektujících jediného pastevce, do podoby multiovladatelných pudlíků si nechme zajít. Jaký pán, takový pes. Marně štěkající rafan, po zahnání do kouta, nebo v případě ohrožení svěřených oveček, kouše!

Autor: Hana Šťastná | pátek 9.11.2018 8:54 | karma článku: 20.22 | přečteno: 795x

Další články blogera

Hana Šťastná

Vetřelcův otec způsobil Hluboké zatraktivnění světového formátu

Soft nadpřirozenost dosud na šlechtických sídlech v Jihočeském kraji zajišťovala Bílá paní. Zámecká jízdárna v Hluboké nad Vltavou až do 19. listopadu nabízí světoznámého Vetřelce. Respektive výstavu tvorby Hanse Ruediho Gigera.

15.6.2023 v 12:45 | Karma článku: 9.24 | Přečteno: 301 | Diskuse

Hana Šťastná

Kouzlo nechtěného světelného paradoxu

Právě dnes, kdy Lucky slaví jmeniny, vykouzlila úvodní stránka nejmenovaného regionálního deníku kouzlo nechtěného světelného paradoxu.

13.12.2022 v 11:29 | Karma článku: 14.07 | Přečteno: 544 | Diskuse

Hana Šťastná

Milada Horáková lámala Schwarzenberskou větev v zájmu lidu, který ji poslal na šibenici

Nejvyšší soud v Brně nedávno zamítl dovolání Alžběty Pezoldové (AP) v dědické při s Karlem Schwarzenbergem (KS).

18.11.2022 v 14:21 | Karma článku: 21.51 | Přečteno: 914 | Diskuse

Hana Šťastná

Blondýna vyhlašuje konkurz na reinkarnovaného Teslu

Měním názor. Že bez lásky, koní a umění se nedá žít. Vzhledem k teoretickým znalostem a praktickým dovednostem zjišťuji, že základním zdrojem pro přežití jakékoliv blondýny a dalších lidských druhů je energie.

2.10.2022 v 17:09 | Karma článku: 17.61 | Přečteno: 469 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 18.16 | Přečteno: 405 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 578 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 15.79 | Přečteno: 471 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 146 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1309

 Liberálně konzervativní jedinec se sklony k sociální přecitlivělosti. Plachý extrovert věčně hledající koně, na kterém vlastně jede. Třídětná matka. Zastupitelka města Hluboká nad Vltavou (ODS), členka Regionální rady ODS JK,  amatérská včelařka, koňařka, básnířka, malířka.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...